Card 1c Card 1d Card 1h Card 1s Card 2c Card 2d Card 2h Card 2s Card 3c Card 3d Card 3h Card 3s Card 4c Card 4d Card 4h Card 4s Card 5c Card 5d Card 5h Card 5s Card 6c Card 6d Card 6h Card 6s Card 7c Card 7d Card 7h Card 7s Card 8c Card 8d Card 8h Card 8s Card 9c Card 9d Card 9h Card 9s Card 10c Card 10d Card 10h Card 10s Card 11c Card 11d Card 11h Card 11s Card 12c Card 12d Card 12h Card 12s Card 13c Card 13d Card 13h Card 13s
Gefeliciteerd! Je hebt gewonnen!
Spelscore
Tijd:232:324
Kaarten resterend:12312
Tijdbonus:1234
Totale score:3424
Jouw statistieken
Topscore:3432Datum:YYYY-MM-DD
Spellen gewonnen:32Gemiddelde score:321232
Spellen gespeeld:62Gemiddelde score:321233
Percentage gewonnen:23%
Like ons op Facebook!
 

Opnieuw spelen
Jouw statistieken
Score selecteren
 Geen score
 Standaard, niet op tijd
Standaard, op tijd
 Vegas
Beginner (één kleur)
 Gevorderde (twee kleuren)
 Expert (vier kleuren)
Basisstatistieken
Spellen gespeeld:A
Spellen gewonnen:A
Percentage gewonnen:A
Langste winstreeks:A
Langste verliesreeks:A
Huidige reeks:A
Scorestatistieken
Topscore:A
Datum:A
Gemiddelde score per gewonnen spel:A
Gemiddelde score in totaal:A
Tijd en zetten
Tijd gespeeld (seconden):A
Gemiddelde tijd per gewonnen spel (seconden):A
Totaal aantal zetten:A
Gemiddeld aantal zetten per gewonnen spel:A
Gemiddeld aantal zetten per uur in gewonnen spellen:A
Opnieuw instellen
 
Sluiten
Informatie

Like ons op Facebook! Je kunt met al je vragen hier terecht.

 

Belangrijke sneltoetsen

Volledig scherm aan/uit:F11 (meeste browsers)
Zet ongedaan maken:Ctrl-Z
Opnieuw delen:F2
Pop-upvenster sluiten:Esc

Over FreeCell Solitaire kaartspel

De naam van het spel, FreeCell, komt van de vier vrije cellen in de linker bovenhoek van het speelbord. Het spel is bedacht door Paul Alfille en is een aanpassing op een ouder spel. Affile heeft in 1978 ook het eerste FreeCell computerspel gemaakt. FreeCell was al beschikbaar in eerdere versies van Windows, maar is pas populair geworden met Windows 95. In die versie waren er namelijk voor het eerst 32.000 verschillende spellen mogelijk. In 1994 heeft iemand geprobeerd om alle 32.000 spellen op te lossen. Het project heeft meer dan een jaar geduurd en na afloop bleek dat slechts 1 van de spellen niet op te lossen was. FreeCell staat sindsdien erom bekend dat bijna elk spel op te lossen is.

Hoe speel je?

Men begint, net als bij de meeste andere patience- en solitairespellen, met een geschud pak kaarten. De kaarten moeten gesorteerd worden per kleur, van aas naar koning. De gesorteerde kaarten worden in de legstapels in de rechterbovenhoek van het bord gelegd, beginnende met de azen. Dat betekent dat een kaart alleen op de legstapel kan worden gezet als de kaart die er al ligt één nummer lager is en dezelfde kleur heeft. Als er geen kaarten naar de legstapels gezet kunnen worden, moet de speler de kaarten op het bord zo bewegen dat kaarten vrijkomen.

De speler kan slechts één kaart per keer bewegen – dus niet zoals bij andere solitairespellen bij welke een hele stapel verplaatst kan worden. Als je meer dan een kaart naar een nieuwe locatie wilt verplaatsen, moet je dus de ‘free cells’ in de linker bovenhoek gebruiken. Het spel berekent automatisch hoeveel kaarten verplaatst kunnen worden aan de hand van het aantal beschikbare free cells. Elke kaart kan in een free cell of op een lege speelstapel geplaatst worden. Een kaart kan echter alleen op een andere kaart geplaatst worden als de kaart die er al ligt een nummer heeft die één hoger is en een tegenovergestelde kleur.

FreeCell Online heeft geen specifieke scoreschema. De voortgang wordt bijgehouden met het aantal kaarten dat er op het bord liggen (hoe minder, hoe beter). Dit is echter niet relevant als spelers hun resultaten willen vergelijken. Relevante resultaten zijn het percentage gewonnen spellen, de gemiddelde tijd om een spel op te lossen of de langste winstreeks.

Een aantal tips: Rechts klikken op een kaart stuurt het naar een free cell. Als er geen free cells beschikbaar zijn of de kaart al in een free cell ligt, stuurt rechts klikken de kaart naar een legstapel (indien mogelijk). Het spel zet kaarten die in het spel niet meer van pas zullen komen automatisch in de legstapel.

Sluiten